Abstract:
Bu çalışmada ultraviyole ışınlardan UV-C’nin Fusarium moniliforme, Fusarium semitectum, Fusarium culmorum, Fusarium proliferatum mantarları ve E. coli bakterisindeki total protein, İDOP, GSH, MDA ve lipid komposizyonu parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Tüm deneyler 25oC’de kontrol ve örnek olmak üzere iki set halinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda her bir mikroorganizmadan iki ayrı örnek hazırlanmış ve biri UV ışınına tabi tutulmuştur. UV uygulanan tüm gruplarda incelenen biyokimyasal parametrelerde çeşitli derecelerde değişimler gözlenmiştir. Fusarium moniliforme, Fusarium semitectum, Fusarium culmorum, Fusarium proliferatum ve E. coli’nin UV uygulanan gruplarda kontrol grubuna kıyasla protein, İDOP, MDA, GSH seviyelerinde artış ve yağ asidi profilinde önemli değişimler gözlenmiştir. Fusarium moniliforme ve Fusarium semitectum mikroorganizmalarında UV uygulanan grupta kontrol grubuna kıyasla protein düzeyinin sırasıyla 1.19 ve 4.31 kat arttığı belirlenmiştir. Benzer şeklide UV uygulaması sonucunda Fusarium culmorum’da İDOP ve GSH düzeylerinde önemli artışlar kaydedilmiştir. Fusarium semitectum’da ise UV uygulaması sonucunda MDA düzeyinde 14.74 nmol.mL-1’den 33.33 nmol.mL-1’e bir artış olduğu tespit edilmiştir. Test edilen tüm mikroorganizmalarda UV uygulaması sonrasında yağ asidi profilinde önemli değişimler gözlenmiş ve özellikle doymamış lipid seviyelerinde belirgin azalmalar tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar ile UV’nin mikroorganizmalar üzerinde önemli biyokimyasal etkilere sahip olduğu ve UV’nin olumsuz etkilerine karşı mikroorganizmaların doymuş lipid oranında artışa giderek adaptasyon sağladığı belirlenmiştir.